dimarts, 10 de novembre del 2015

Catalans sorprenents: Pere Coll i Font, precursor de l’aviació



Amb aquest escrit començo una sèrie de petites biografies sobre catalans i persones d’origen català que van tenir vides sorprenents o curioses i que alguns d’ells com en Pere Coll i Font resten totalment oblidats. En aquest cas no té ni un article a la Viquipèdia catalana, que va ser la segona a crear-se del món (després de l’anglesa) i que a més és una de les més actives, un altre fet sorprenent.

Foto de Pere Coll
Pere Coll i Font va néixer a Cumaná (Veneçuela) el  1840, fill del matrimoni entre els catalans Pere Coll Sánchez i Maria Josefa Font Pérez, es va casar amb Catalina de Alcalá i van tenir sis fills. El seu ofici no queda clar si va ser el de fotògraf, agrimensor o enginyer però el que si que podem assegurar és que la seva gran afició fou l’aeronàutica.

Pere Coll va inventar un planejador (un avió sense motor) que com a fet innovador era dirigible mitjançant un timó situat a la cua que li permetia enlairar-se, descendir i girar, avançant-se així dues dècades als germans Wright. 

El 1883 coincidint amb els actes pel centenari de Simón Bolívar (heroi de la independència de Veneçuela) va demanar de fer una demostració del seu aparell llençant-se des d’un pujol que hi ha al parc del Calvario a Caracas. Malauradament a l'últim moment la demostració no es va poder fer per problemes tècnics de l'aparell però els membres del govern que hi eren presents van quedar igualment molt satisfets. Pere Coll va esdevenir un símbol de la gosadia empresarial i Guzmán Blanco, que en aquell moment era el president de la república, li va acceptar patentar l’invent de franc.
Planols de la patent

Pere Coll va escriure llavors un "manual sobre navegación aerea" i va dedicar la següent dècada a buscar finançament pel seu projecte. Malauradament sembla ser que no va rebre massa més suport ni governamental ni del món privat i el seu planejador no va tenir cap més ocasió d’estrenar-se.

El 1893 el diari francès Le Monde Illustré atorgava el descobriment de la navegació aèria a l’alemany Karl Wilhelm Otto Lilienthal. Lilienthal és la primera persona que va fer vols amb planejador documentats i el 1896 va morir en un accident aeri mentre feia un dels seus vols. Pere Coll va enviar una carta al diari reclamant que ell era l’inventor de la navegació aèria i no Lilienthal. La carta que reprodueixo a continuació és interessant ja que mostra la seva frustració pel poc suport que va rebre al seu país per dur a termes les seves investigacions.

...está en el interès de la ciència el establecer de una manera clara y estrictamente justa, el orden cronológico de sus adelantos para que no sean cercenados los derechos de prioridad que a cada cual corresponda como justo homenaje a sus esfuerzos (...) lo que dejo expuesto es como preámbulo necesario, para participar a usted y a ese brillante mundo de adoradores del saber, que el secreto del vuelo de los pájaros que se ciernen en la atmosfera (el único que puede utilizarse ventajosamente por el hombre) està descrito por mi desde el año 1880 y después de una larga sèrie de estudiós y experimentos, saqué patente en 1883 ante el Gobierno de Venezuela (...)
Desgraciadamente, me he encontrado en un centro fanáticamente contrario a todo adelanto científico promovido por los propios hijos del país, así como de igual manera se es indulgente con todo absurdo que nos venga del exterior, y que me ha sido hasta tal punto hostil que me he visto forzado a ocultar el proceso de mis investigacions para no despertar la hilaridad pròpia de la ignorància y defenderme de algunes graves dificultades para la existència. En el testimonio de lo expuesto, puede usted referirse al notable venezolano General Guzmán Blanco, que reside en esa hermosa Ciudad y quien fue durante su período presidencial, el que me expidió las patentes de invención.

Otto Lilienthal volant amb un planejador cap al 1895
Pere Coll va morir a Panamà el 1915 amb 75 anys, qui sap si en unes altres circumstàncies i amb més suport econòmic s’hauria pogut avançar al seu temps. Actualment a Veneçuela s’entrega un premi relacionat amb l’aviació anomenat: premio de Ciencia, Tecnología e Innovación Aeroespacial de la Aviación Militar "Ingeniero Pedro Coll Font"



Bibliografia


100 Años Aviación en Venezuela - Alejandro Irausquín, Ing. Aeronautico. 2012

Visiones del oficio: historiadores venezolanos en el siglo XXI Compilat per José Angel Rodríguez Editor. Fondo Editorial Humanidades. 2000

Cartas a Guzmán Blanco, 1864-1887: intelectuales ante el poder en Venezuela. Colección Ciencias económicas y sociales Volum 76 de Colección Monografías Volum 76 de Colección Monografías: Consejo de Desarrollo Científico y Humanístico Autor Juan José Martín Frechilla Editor CDCH UCV.  1999

Fundación Polar, Diccionario de Historia de Venezuela, 2ª Edición, Caracas: Fundación Polar. 1997

2 comentaris:

  1. Saludos! Que bien ver que la información compartida es de utilidad. Mis mejores deseos con su blog!

    ResponElimina